Вы здесь

1 post / 0 новое
abon
Не в сети
Регистрация: 27/03/2013 - 13:47
А. Кокотюха "Справа отамана Зеленого"

    Андрій Кокотюха -- відомий письменник, сценарист, журналіст. Його романи неодноразово екранізувалися, а перелік літературних нагород вражає -- головні премії престижного конкурсу "Коронація слова" він отримував уже п'ять разів! А 2012 року автор здобув почесне звання "Золотого письменника України". "Справа отамана Зеленого" -- 47-ма його книга. Цього разу автор знов, як і у знаному романі "Червоний", звертається до героїчної історико-патріотичної тематики.

     "Справа отамана Зеленого" занурює нас у перипетії бурхливого 1919 року.

     Революційне протистояння на той час досягло апогею. Українські землі стали полем битви між різними владами, різними режимами. Водночас 1919-й позначився розгортанням масштабного селянського повстанського руху, що був адекватною відповіддю українського села на національні й соціально-економічні утиски. Кожна зі сторін конфлікту мала свої плани і  бачення майбутнього України. Від того, хто стане переможцем, залежала не тільки доля української державності, а й майбутнє всієї Росії.

     У центрі сюжету -- історія київського лікаря Артема Шеремета, який з волі трагічних обставин опинився у повстанській армії отамана Зеленого серед селян, покликаних звільнити Україну з-під ворожих окупацій і встановити тут справедливу українську владу. Поширеним явищем був ідеологічний дрейф: на початку повстанський загін б'ється під гаслом "За радянську соборну Українську державу!". Ймовірно, лише під кінець 1921 року українські селяни затямили, хто є національним ворогом і що тільки у своїй державі вони зможуть зберегти право господаря. Та слушний момент  було втрачено -- остаточна перемога червоних залишалася справою часу.

     Історію -- реальність 26 млн. українців, яким довелося жити в революційні 1917-1921 роки, -- автор відтворив за документами, мемуарами сучасників та тогочасною пресою.

     З-поміж кількох десятків вигаданих героїв роману один -- найсправжнісінській. Це відомий на всю Україну отаман Дніпровської повстанської дивізії Зелений -- псевдо йому присвоїли чи то за юність, чи, за іншою версією, -- від паролю, який він використовував у підпільній роботі ще в роки першої російської революції.

    Роман Кокотюхи -- дінамічне й захопливе читання про український повстанський рух...

Добавить комментарий