Бібліотеки Запорізької та Дніпропетровської областей стають центрами цифрової освіти

У липні 2024 року Регіональний консультаційно-тренінговий центр Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки провів серію онлайн-тренінгів для бібліотек — Хабів цифрової освіти. Ці заходи, спрямовані на підвищення цифрових компетенцій, зібрали близько 70 бібліотечних фахівців з Запорізької та Дніпропетровської областей.

Тренінги проходять у рамках масштабного проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — Хабах цифрової освіти». Ініціатива реалізується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції, та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації.

Програма тренінгів охопила широкий спектр тем:

  • Особливості роботи бібліотек як Хабів цифрової освіти.

  • Можливості порталу «Дія. Освіта».

  • Методи дослідження цифрових потреб громади.

  • Організація роботи Хаба з урахуванням потреб користувачів.

  • Спектр цифрових послуг, доступних у Хабах.

  • Розвиток навичок ефективної комунікації.

Особливу увагу учасників привернув тренінг «Відповідальне медіаспоживання», який провела запрошений експерт — Світлана Богдзієвич, медіатренер, фасилітатор медіахабу та заступник директора Запорізької гімназії № 93. Під її керівництвом учасники:

  • Ознайомились з актуальними дослідженнями індексів медіаграмотності.

  • Розглянули можливості залучення користувачів бібліотек до заходів з посилення інфомедійної компетентності.

  • Взяли участь в антифейковій інтелектуальній грі «Шахрайські схеми» від проєкту «НотаЄнота».

Здобуті знання та навички координатори Хабів цифрової освіти застосують на практиці, допомагаючи мешканцям своїх громад освоїти державні електронні послуги, а також надаючи доступ до безкоштовного навчання на платформі «Дія. Освіта».

Це вже другий етап спільної роботи партнерів над підвищенням інституційної спроможності бібліотек-Хабів країни. Минулого року ВГО Українська бібліотечна асоціація, UNDP та Швеція у співпраці із Мінцифрою реалізували аналогічний проєкт у 12 областях країни. У його межах, зокрема, розробили посібник «Бібліотеки – Хаби цифрової освіти», покликаний допомогти організувати ефективну діяльність Хабу цифрової освіти у бібліотеці.

Завдяки таким ініціативам бібліотеки трансформуються у сучасні центри цифрової освіти, відіграючи ключову роль у підвищенні цифрової грамотності населення України.

#цифрова_освіта #cyfra_library