Регіональний консультаційно-тренінговий центр

Контакти

https://www.facebook.com/groups/rctcZOUNB/

+38 (096) 215 10 90 (Telegram, Viber)

rctc.zounb@gmail.com

Про центр

Регіональний консультаційно-тренінговий центр (РКТЦ) Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки входить до мережі хабів цифрової освіти. Центр проводить безкоштовні курси, тренінги, семінари з цифрової грамотності для мешканців Запоріжжя. Працівники РКТЦ надають індивідуальні консультації громадянам з різних аспектів використання смартфонів, ноутбуків, тощо. Відвідувачі центру можуть також отримати доступ до сайту Дія.Освіта і скористатись консультацією персоналу щодо е-сервісів ДіЯ та Smart City Zaporizhzhia.

В 2020-2023 роках команда РКТЦ провела 47 тренінгів та 487 індивідуальних консультацій для мешканців Запоріжжя. Вебінари та онлайн-курси, проведені працівниками РКТЦ, мають значно ширшу аудиторію і охоплюють всі регіони України. Фахівцями відділу в період 2020-2023 рр. проведено 104 онлайн-тренінги, зокрема 62 для бібліотечних фахівців. Загальна кількість учасників – 8326, а записи переглянули понад 10 тис. разів. Користуються популярністю і навчальні матеріали, розроблені центром.

У зв’язку з повномасштабною війною робота центру зазнала змін. Для бронювання офлайн-консультації просимо заздалегідь зв’язатись з працівниками РКТЦ за наведеними вище контактними даними.

Навчальні посібники та корисні ресурси

Команда РКТЦ розробляє навчальні посібники з використання гаджетів, а також брошури і буклети з корисною інформацією та посиланнями на безкоштовні навчальні курси і ресурси, що допомагають громадянам опановувати новітні технології.

  • Цифрова грамотність : Рекомендований перелік курсів для підвищення рівня цифрових компетентностей бібліотечних фахівцівhttps://cutt.ly/INfwSa6

  • Цифрова та інформаційна безпека : Рекомендований перелік онлайн-курсів — https://cutt.ly/fwu9R3az

Керівництво центру

Завідувачка Регіонального консультаційно-тренінгового центру в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці – тренерка з цифрової грамотності, керівниця Хабу цифрової освіти, координаторка безкоштовної відеостудії Open Media Space в центрі «Вікно в Америку» Ганна Мацієвська.

Проєкти

Регіональний тренінговий центр був створений в 2010 році в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці в рамках програми «БІБЛІОМІСТ», що є частиною ініціативи «Глобальні бібліотеки» благодійного Фонду Білла та Мелінди Гейтс.

З лютого 2020 року РКТЦ починає працювати як окремий відділ бібліотеки, метою якого є вдосконалення цифрових компетенцій та навичок громадян, популяризація інструментів електронної демократії та електронної комерції. В період з 2020 по 2023 рік команда центру брала участь в реалізації грантових проєктів з цифрової грамотності для різних аудиторій.

В 2021 році Запорізька бібліотечна асоціація спільно з Регіональним консультаційно-тренінговим центром Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, реалізувала проєкт «Розумні громадяни вивчають Розумне місто». В рамках проєкту було розроблено навчальний курс з використання смартфону і проведено курс для 61 мешканця м. Запоріжжя віком 60+. За результатами навчання учасники підвищили рівень цифрової грамотності в середньому на 59%. Частка учасників, які взагалі не користуються державними та комерційними е-сервісами, зменшилась з 50% до 11,1%. Частка учасників, які користуються е-сервісами 1-3 рази на місяць, збільшилась з 14,7% до 40,7%.

У 2021 році відділ долучився до проєкту «Розвиток спроможності бібліотек – Хабів цифрової освіти» ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з проєктом «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції. Проєкт розпочався проведенням стратегічної сесії «Розвиток бібліотек як Хабів цифрової освіти», під час якої понад 20 бібліотечних фахівців із усієї країни обговорили підготовку допоміжних матеріалів для перетворення бібліотек на Хаби цифрової освіти. Результатом сесії став початок підготовки практичного посібника «Бібліотеки – Хаби цифрової освіти», який був виданий в електронному вигляді у 2023 році. Мета посібника – допомогти всім, хто хоче створити у своїй бібліотеці Хаб цифрової освіти або удосконалити його діяльність з врахуванням досвіду, успіхів та помилок тих бібліотек, які вже пройшли цей шлях. Завідувачка відділом Ганна Мацієвська є одним з авторів-укладачів.

У травні-червні 2022 року в рамках цього ж проєкту була підготовлена навчальна програма «Інформаційна та кібербезпека» та проведені цикли навчальних вебінарів-тренінгів з інформаційної та кібербезпеки для користувачів на базі п’яти партнерських бібліотек.

У жовтні-листопаді 2022 року відбулися онлайн-тренінги для бібліотекарів, які працюють в регіональних тренінгових центрах (РТЦ) з усіх областей України. У 2023 році Ганна Мацієвська в якості експерта-консультанта супроводжувала тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти в Житомирській та Кіровоградській областях. Проєкт було продовжено на 2024 рік.

В 2022 році в рамках проєкту «Школа амбасадорів відкритого урядування» був проведений онлайн-курс «Цифрова грамотність для бібліотекарів», щоб відповідати нагальним потребам громадян, яким бібліотекарі надають навчально-консультаційні послуги з використання державних е-сервісів з особливим акцентом на потреби внутрішньо переміщених осіб. В рамках проєкту бібліотекарі з усієї України, які надають громадянам консультаційні послуги з використання державних е-серівсів, підвищили рівень цифрової грамотності на 25%. Проєкт реалізовано за фінансування Європейської Комісії (що представляє Європейський Союз) та Громадської організації «Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання».

В 2022-2023 роках Регіональний консультаційно-тренінговий центр долучився до реалізації проєкту створення безкоштовної відеостудії для громади Open Media Space в центрі «Вікно в Америку».

В рамках проєкту було втілено програму «Кар’єра 2023» для розширення можливостей жінок в пошуку роботи. В програмі взяли участь 30 жінок з 13 областей України. Тренерка Ганна Мацієвська провела для учасниць програми «Кар’єра 2023» вебінари з дизайну резюме, цифрової безпеки і безпеки використання соціальних мереж під час пошуку роботи. Запрошуємо переглянути відеозаписи цих тренінгів за посиланням: https://cutt.ly/O9GeFzZ Також учасниці отримали безкоштовну послугу аудиту їх резюме і супровідних листів.

В рамках цього проєкту також було проведено онлайн-курс «Excel та Google Sheets для ГО». В березні–квітні 2023 року 528 представників громадського сектору з 23 областей України та активісти, які наразі проживають за кордоном, вдосконалювали свої навички використання інструментів Excel та Google Sheets для збирання та аналізу статистичної інформації за проєктами, формування кошторисів, ведення бази контактів, моніторингу та оцінювання ефективності соціальних програм, звітності. За результатами тестування учасники покращили свої компетенції з використання цих інструментів на 38%. Завдяки здобутим під час навчання навичкам 70,5% учасників автоматизували певні робочі процеси або вдосконалили раніше автоматизовані процеси в організаціях, де вони працюють. Ще 29% наразі не застосували нові навички, але мають такі плани. За результатами опитування до навчання більшість учасників (88%) оцінювали свої навички використання Excel та Google Sheets на 1–3 бали, тоді як після курсу більшість аудиторії (86%) оцінюють свої компетенції на 4–5 балів за 5-бальною шкалою. Тренінги провела завідувачка Регіонального консультаційно-тренінгового центру ЗОУНБ Ганна Мацієвська.

В 2023 році в рамках проєкту було проведено онлайн-курс для бібліотекарів «Проведення онлайн-заходів». Загалом курс пройшли 378 бібліотекарів з 22 областей України. Робота в цьому напрямку триває. І в 2024 році був проведений курс «Організація прямих трансляцій», до якого долучились 341 учасник. Серед аудиторії курсу заклади культури, освіти, громадські організації, благодійні фонди, молодіжні центри, органи державної влади, центри економічного розвитку, тощо. В результаті навчання на курсі 89% учасників зазначили, що якість створюваного ними контенту покращився (напр., покращилась якість зображення/звуку або вони вдосконалили оформлення відео титрами чи іншими візуальними елементами, тощо); 69% учасників зазначили, що розширився спектр форматів створюваного ними контенту (напр., до курсу вони лише проводили вебінари, а після курсу почали створювати відео для соцмереж або проводити прямі ефіри чи організували захід у змішаному форматі офлайн з одночасною трансляцією, тощо); 55% учасників зазначають, що створюють більше контенту в результаті навчання на курсі (напр., проводять більше вебінарів, прямих ефірів, створюють більше відеозаписів, ніж до навчання на курсі).

Ганна Мацієвська є програмною менеджеркою відеостудії Open Media Space і допомагає відвідувачам студії створювати свій контент. За період з вересня 2023 року студію відвідали 316 користувачів.

Відеостудія Open Media Space в центрі Window on America — Zaporizhzhia Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки створена завдяки фінансуванню Посольства США в Україні, а також Європейського Союзу в рамках проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується ІСАР Єднання.

В 2023 році РКТЦ долучився до проєкту «Підвищення стійкості громадянського суспільства в Україні», який реалізував ТехСуп Європа та Ресурсний центр ГУРТ. Регіональні партнери в проведенні заходу – Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського та Вінницьке обласне відділення ВГО УБА. В рамках проєкту тренерка з цифрової грамотності, завідувачка Регіонального консультаційно-тренінгового центру Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки провела дводенний тренінг з теми «Цифрова безпека» для бібліотечних фахівців Вінницької області спільно з Оксаною Бондар, тренеркою з цифрової безпеки ГО «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив».

В 2019 році Запорізька бібліотечна асоціація реалізувала проєкт «Дослідження потреб мешканців м. Запоріжжя та Запорізької області задля вдосконалення послуг, що надаються громадянам бібліотеками з метою розвитку електронної демократії та електронної комерції». Результати дослідження були покладені в основу розробки концепції Регіонального консультаційно-тренінгового центру, який був створений в лютому 2020 року.

З результатами дослідження можна ознайомитись за посиланням:

https://www.zba.org.ua/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%94%D0%BA%D1%82%D0%B8#h.29xbmpya1pby

Бібліотеки Запорізької та Дніпропетровської областей стають центрами цифрової освіти

З 1 по 12 липня 2024 року Регіональний консультаційно-тренінговий центр Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки провів серію онлайн-тренінгів для бібліотек — Хабів цифрової освіти. Ці заходи, спрямовані на підвищення цифрових компетенцій, зібрали близько 70 бібліотечних фахівців з Запорізької та Дніпропетровської областей.

Тренінги проходять у рамках масштабного проєкту «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках — Хабах цифрової освіти». Ініціатива реалізується ВГО «Українська бібліотечна асоціація» за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції, та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації.

Програма тренінгів охопила широкий спектр тем:

  • Особливості роботи бібліотек як Хабів цифрової освіти.

  • Можливості порталу «Дія. Освіта».

  • Методи дослідження цифрових потреб громади.

  • Організація роботи Хаба з урахуванням потреб користувачів.

  • Спектр цифрових послуг, доступних у Хабах.

  • Розвиток навичок ефективної комунікації.

Особливу увагу учасників привернув тренінг «Відповідальне медіаспоживання», який провела запрошений експерт — Світлана Богдзієвич, медіатренер, фасилітатор медіахабу та заступник директора Запорізької гімназії № 93. Під її керівництвом учасники:

  • Ознайомились з актуальними дослідженнями індексів медіаграмотності.

  • Розглянули можливості залучення користувачів бібліотек до заходів з посилення інфомедійної компетентності.

  • Взяли участь в антифейковій інтелектуальній грі «Шахрайські схеми» від проєкту «НотаЄнота».

Здобуті знання та навички координатори Хабів цифрової освіти застосують на практиці, допомагаючи мешканцям своїх громад освоїти державні електронні послуги, а також надаючи доступ до безкоштовного навчання на платформі «Дія. Освіта».

Це вже другий етап спільної роботи партнерів над підвищенням інституційної спроможності бібліотек-Хабів країни. Минулого року ВГО Українська бібліотечна асоціація, UNDP та Швеція у співпраці із Мінцифрою реалізували аналогічний проєкт у 12 областях країни. У його межах, зокрема, розробили посібник «Бібліотеки – Хаби цифрової освіти», покликаний допомогти організувати ефективну діяльність Хабу цифрової освіти у бібліотеці.

Завдяки таким ініціативам бібліотеки трансформуються у сучасні центри цифрової освіти, відіграючи ключову роль у підвищенні цифрової грамотності населення України.