Навчальний курс «Інформаційна та кібербезпека»

Розвиток глобального інформаційного суспільства дає сучасній людині нові можливості, але водночас ставить перед нею нові виклики. Чимало інформації, яка наразі поширюється в глобальному просторі, на жаль, є шкідливою і створюється, зокрема, з метою дискредитації демократичних процесів у світі. Існує низка країн, з-поміж яких і російська федерація, котрі впродовж багатьох років здійснюють інформаційну агресію та кібератаки.

Повномасштабна російсько-українська війна, що триває з 24 лютого 2022 року, спричинила включення в інформаційне протистояння з ворогом усе населення нашої країни. Таким чином, розрізнення фейків, дезінформації, фішингу, кібершахрайства та боротьба на інформаційному фронті стали життєво важливими навичками громадян і мешканців України.

Бібліотечна спільнота, об’єднана ВГО Українська бібліотечна асоціація, спільно з партнерами з «Проєкту підтримки «Дія» розробила онлайновий навчальний курс «Інформаційна та кібербезпека» для користувачів бібліотек, розуміючи критичну важливість таких знань і практичних навичок.

Мета курсу

Допомогти користувачам бібліотек самостійно орієнтуватися в насиченому інформаційному просторі; розпізнавати маніпуляції та неправдиві дані, що поширюються через інтернет, соціальні медіа, месенджери; захищати власні персональні дані й протидіяти інформаційним загрозам; долучитися до інформаційної оборони України.

Курс проходив онлайн на базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки з 23 травня по 17 червня.

Теми

Основи інформаційної та кібербезпеки;

Інформаційна та кібербезпека в соціальних мережах;

Інформаційна та кібербезпека в месенджерах;

Фінансова безпека онлайн;

Особливості кібервійни.

Переглянути презентації: https://cutt.ly/lKAoiWW

Рекомендований перелік онлайн-курсів для підвищення рівня цифрової грамотності: https://cutt.ly/WKAo9ez

Посилання на додаткові ресурси: https://cutt.ly/fKAddNc

Сайти про цифрову безпеку та фейки

Ігри та тести

Посилання на рекомендовані YouTube-канали, Facebook-сторінки та Telegram-канали

Трeнінги відбувалися за ініціативи ВГО Української бібліотечної асоціації, проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН в Україні за підтримки Швеції.