Презентація книги «Біль війни»

Війна докорінно змінила наші життя, зруйнувала долі мільйонів українців, перетворила багатьох на сиріт та переселенців. Вона розлучила рідних людей і в одночас назавжди об’єднала тих, хто не може уявити своє життя без Батьківщини і доводить, що українці — нація незламних.

Про пережиті перші дні повномасштабної збройної агресії рф проти України, допомогу військовим, постраждалим від злочинних дій росії говорили під час презентації книги «Біль війни» у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці. Книга вийшла у рамках реалізації Програми Запорізької обласної державної адміністрації на підтримку місцевих авторів у видавництві «Тандем».

Видання складається з двох частин. Перша присвячена початку збройного протистояння під Києвом та на Півдні України. Вона описує запеклі бої наших військових з окупантами, героїчну оборону рідної землі.

Друга частина містить спогади героїв проєкту «Галерея історій». Він був створений Запорізькою обласною універсальною науковою бібліотекою спільно з громадською організацією «Запорізька бібліотечна асоціація». Основна мета проєкту — розповідати про людей, які кожен день долають невимовні труднощі, досягають вершин і наближають Перемогу. До книги увійшли 13 вражаючих історій військових, волонтерів, переселенців, діячів культури, науковців про перші дні війни, втрати, біль, розпач, пошук сил для боротьби, прийняття правильних рішень, натхнення, реальні емоції. Кожен спогад наскрізь просякнутий відвертістю, вірою у Перемогу і любов’ю до України.

Серед запрошених гостей були директор департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко, а також герої «Галереї історій»: Ольга Стадніченко— літературознавиця, завідуюча кафедри українознавства Запорізького національного університету, голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України, Любов Леонова — волонтерка, лауреатка премії «Євромайдан SOS», нагороджена медаллю Президента України «За гуманітарну участь в Антитерористичній операції», Сергій Білівненко — кандидат історичних наук, доцент кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін ЗНУ, голова наукового товариства імені Якова Новицького, Олена Шевчук —тележурналістка, казкарка, координаторка групи «Запорозькі берегині», волонтерка, яка опікується Запорізьким військовим госпіталем, а також Марина Таран — активна громадська діячка, переселенка, яка покинула рідне місто Токмак.

Ми вдячні всім, хто долучився до створення книги «Біль війни». Всім, хто невпинно, кожен на своєму фронті, наближає Перемогу.