Акція «Книги для нескорених»

Війна знищує, руйнує та пошкоджує цивільні обєкти, а також об’єкти культури та пам’ятки історико-культурної спадщини. Російські окупанти воюють не тільки з українським народом. Вони з особливою жорстокістю знищують українську культуру, самобутність, ідею, літературу. Загарбники розграбовують, палять і паплюжать унікальні культурні цінності, що мають велике історичне, наукове, художнє та інше культурне значення для нашого народу. Росіяни завдають ударів по українській історичній пам’яті, нашій культурній ідентичності.

Через російську агресію у нашій країні постраждали понад 500 бібліотек. На тимчасово окупованих територіях загарбники оголосили «екстремістською» літературу з історії України, наукову та популярну історичну літературу, книжки про українські визвольні змагання. Окупанти разом із місцевими колаборантами вилучають книги з бібліотек, знищують на місці або вивозять у невідомому напрямку. Крім того, сотні бібліотек постраждали через ракетні обстріли. У зруйнованих будівлях багато пошкоджених або знищених рідкісних та цінних видань.

Фонди бібліотек Запорізької області потребують негайного порятунку. Саме тому, через масові знищення української історичної та художньої літератури Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека започаткувала безстрокову Всеукраїнську акцію «Книги для нескорених». Основна мета акції — відновлення та поповнення бібліотечних фондів запорізького краю, які постраждали від російської агресії, знаходяться на тимчасово окупованих територіях і щодня піддаються знищенню. Як відомо, на окупованій території опинилося понад 60% бібліотечних закладів Запорізької області. 300 бібліотек із 450. Наразі відомо про 38 бібліотек, що перебувають у зоні бойових дій, 49 бібліотек, що зазнали руйнувань, 9 бібліотек втратили свої фонди (80 000 примірників), 4 бібліотеки повністю зруйновано…

Для поповнення фондів бібліотек необхідні виключно україномовні книги вітчизняної та світової художньої літератури (в перекладі державною мовою), наукова та популярна література з історії та культури України. Усі книги мають бути видані не раніше 2014 року.

Закликаємо українські видавництва, а також авторів, державні, благодійні, громадські та приватні підприємства, організації, небайдужих громадян України, а також бібліотеки, які мають можливість поділитися дублетними виданнями долучитися до Всеукраїнської акції «Книги для нескорених»! Тільки разом ми здатні запобігти тотальному винищенню української літератури як органічної частини неповторної української культури та історії, духовного скарбу і безцінної спадщини нашого народу.

Сьогодні, ми, українці, маємо згуртуватися і стати на захист нашої спадщини, культурних надбань, літератури, не даючи ворожим силам жодного шансу на докорінне винищення усього, що для нас безцінне. У наших силах зберегти, відновити та примножити літературні твори для майбутніх поколінь українців.

Літературу можна відправляти за адресою: 69095, м. Запоріжжя, проспект Соборний, 142 або Новою поштою відділення № 5, Укрпошта (69095, м. Запоріжжя, проспект Соборний, 144). 

Підкреслюємо, що акція «Книги для нескорених» проводиться на добровільних та громадських засадах. Її проведення — повністю відкрите та демократичне.

На фото: інсталяція, присвячена бібліотекам, які постраждали від російської збройної агресії. Вона підготовлена відділом рідкісних та цінних видань.

ДОЛУЧАЙТЕСЯ ДО АКЦІЇ «КНИГИ ДЛЯ НЕСКОРЕНИХ»